Menu

Sandra and more

Kobieta testuje... od spinacza po papier toaletowy...

Swojskie bułeczki

sandraandmore

20170706_164055

Potrzebujemy:
3 szklanki mąki pszennej
3/4 (trzy czwarte) szklanki letniej wody
1,5 łyżeczki drożdży instant
1,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
2 łyżki masła

20170706_115918

Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść. Kiedy ciasto przestanie przywierać, wyrabiać je jeszcze przez 5min i odstawić na 10min.
Po tym czasie znów zagniatać przez 5min (ciasto ma być elastyczne, w dotyku przypominać plastelinę).
Włożyć do miski (lekko posmarowanej oliwą/olejem), przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, aby wyrosło.
Po godzinie, podzielić ciasto na 8 części.
Z każdej uformować bułkę, lekko spłaszczyć i układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
Ponownie przykryć je ściereczką i odstawić na 40-45min (nie więcej! ).
Można naciąć je nożem i wstawić do nagrzanego piekarnika:
(bez termoobiegu 225 stopni 15-17min)
(z termoobiegiem 200 stopni 15-17min).

Smacznego! :)

Ps.
po wyjęciu z pieca, nie przejmować się twardszą skorupką, bułeczki w środku są mięciutkie i smaczne :)
20170706_1640123

 

Gdyby ktoś chciał masełko czosnkowe:
0,5 kostki masła
3 ząbki czosnku
szczypta soli
(można dodać posiekany koperek)
20170706_1152202

Do miękkiego masła dodajemy czosnek (przeciśnięty przez praskę), szczyptę soli oraz kto ma to koperek. Mieszamy wszystko razem. Przekładamy do miseczki albo do foli spożywczej (wtedy zwijamy masło w rulon) i wkładamy do lodówki :)

 IMG_20170706_223444_896

© Sandra and more
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci